• Gegevens woning

  • Contactgegevens

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vergelijk bedrijven zoals

Boom energieadvies
E-label Nederland

Hoe werkt het?

1. Vul uw gegevens in

Dit kost 2 minuten.

2. Ontvang meerdere offertes

Altijd binnen 1 uur.

3. Kies de juiste aanbieder

En bespaar tot 40%.

Referenties

Waarom energielabel-vergelijken.nl?

In héél Nederland

Voor elk type woning

Binnen 1 uur drie offertes in uw mail

Bespaar tot 40% op uw energielabel

Gratis 3 offertes aanvragen

Start nu!

Nieuwe energielabels

Alles op het gebied van energielabels is op 1 januari 2021 veranderd. Energielabels worden niet langer conform de BRL 9500 certificering opgesteld maar met de nieuwe NTA 8800 methode. Deze nieuwe methode is van toepassing op:

  • Nieuwbouw woningen
  • Bestaande woningen

Het energielabel is een Europese regel. Alleen niet in alle landen is de methode van opnemen/berekenen van het energielabel hetzelfde. Nederland heeft altijd een andere methode gebruikt. Met de NTA 8800 wordt dit gelijkgetrokken met andere Europese landen. Daarmee voldoet Nederland helemaal aan Europese wetgeving. Het grote verschil is dat met de nieuwe methode de energiebehoefte per m2 wordt uitgerekend. Met de oude BRL methode was dit niet het geval.

De nieuwe NTA 8800 regelgeving maakt het vooral voor woning eigenaren een stuk lastiger en duurder om een energielabel te verkrijgen. Dit omdat hiervoor nog met een digitaal energielabel kon worden volstaan. Inmiddels is met de nieuwe NTA regelgeving een opname van de woning op locatie nodig.

Verschil nieuwbouw en bestaande bouw

Nieuwbouw: voor nieuwbouwpanden is een ander energielabel nodig dan voor bestaande woningen. Nieuwbouw moet voldoen aan de BENG eisen, de nieuwe NTA methode moet aantonen dat het nieuwbouwpand aan deze eisen voldoet. Dit begint al bij de ontwerpfase van de woning.

Bestaande bouw: voor de bestaande bouw is ook de methode veranderd. Alleen deze hoeven niet aan de BENG eisen te voldoen. Dit is ook vaak niet haalbaar. Ook bij bestaande woningen wordt vanaf nu het energieverbruik per vierkante meter uitgerekend.

Blijft uw energielabel in dezelfde puntentelling klasse vallen met de nieuwe NTA 8800?

Het antwoord is simpel, nee. uw woning moet aan een beter energielabel voldoen om aan het zelfde aantal punten te voldoen in de puntentelling. Daarnaast komt ook nog dat de eisen om een goed energielabel steeds strenger worden. Dus uw woning moet per definitie al aan strengere eisen voldoen om een A label te behalen. Vervolgens heeft een energielabel A niet meer dezelfde waarde voor de WWS punten.

© Copyright 2021 Energielabel-vergelijken